Kni virtuve

love yourself more

Debesmannā

Šodien ir sajūta, ka vairs neprotu rakstīt un pamazām šī spēja mani sāk atstāt… paceļ asti un aiziet pie tiem, kam tā bija zudusi jau iepriekš.
Kad šorīt posos uz darbu, skatoties uz jaku, prātā ienāca domas par debesmannā. Šo gaisīgo ēdienu no bērnības, ko vārīja mamma, tad ļāva atdzist, iznesot to laukā pie mājas vai arī jaunajā mājā – uz balkona. Pēc tam masa tika uzputota un ieguva skaistu krāsu. Viss bija atkarīgs no sastāvdaļām, no kurām šis saldais ēdiens tika gatavots. Rabarberu, dzērveņu, ābolu vai kādu citu dārza augļu vai ogu. Mana šodienas debesmannā būtu no upenēm – mazliet skābena, taču saldumu piešķirtu klāt pievienotais cukurs. Maigais tonis veidotos kombinācijā ar mannu un pienu.
Atmiņā palicis arī tāds notikumus, kad pavisam maza viesojos pie ģimenes draugu vecākiem, tas sanāk, ka meitenei, kas mani pieskatīja, tie bija vecvecāki. Lūk, un tur tad manas mammas draudzenes māsa debesmannai allažiņ pievienoja kaut ko no tādām mazītiņām pudelītēm. Tagad es saprotu, ka tās bija esences, bet toreiz tas likās kaut kas īpašs. Garša un smarža, kas ieslēpta sīciņā pudelītē, bet ir tik spēcīga, ka derētu pat milzim.
Atradu arī kādu recepti (ja tā iedomājās, va vells, ka kārojas debesmannā jeb kā bērnībā teicām – uzpūteni!)

Sastāvdaļas:
3 glāzes ūdens
1 glāze dzērveņu (vai citu skābenu ogu vai ābolu)
1/2 glāze cukura
1/2 glāze mannas

Piezīmes
Var gatavot no visā kā, neviens neliedz izmantot kādu zapti vai sulu (piem., jāņogu).

1.solis
Ūdeni uzvāra, ieber nomazgātas un atlasītas dzērvenes un vāra, kamēr ogas izšķīst (7-10min).
2.solis
Šķidrumu izkāš un biezumus izberš caur sietu, lai nekas neiet zudumā :)
3.solis
Lej atpakaļ katliņā, pieber cukuru un uzvāra, kad cukurs izkusis, visu laiku maisot, lēnām, tievā strūkliņā ber klāt mannu. Šis solis jāveic īpaši uzmanīgi, lai neveidotos kunkuļi, jo tie jau nevienam nepatīk.
4.solis
Maisot uzbriedina putru, kam beigās vajadzētu būt bieza krējuma konsistencē. Tā nedrīkst būt arī pārāk bieza, savādāk nevarēs labi uzputot, būs tāds klīsterveidīgs saldais.
5.solis
Ņem nost no plīts un liek auksta ūdens peldē vai uz loga, ik pa brīdim apmaisot, vienuvārdu sakot atdzesē līdz tādai temperatūrai, kad ieliekot pirkstu massā, neliekas karsts.
6.solis
Ņem mikseri vai putojamo slotiņu un puto līdz debesmanna palielinājusies apjomā kādas trīs reizes un palikusi gaiša.

Pasniedz ar aukstu pienu!
Labu apetīti =)

foto: amigos.lv

Atvilktne: Kni.stāsts
  • rudu saka:

    Tu mani iedvesmoji vārīt debesmannā. Man saldētavā ir rabarberi, kam piešaušu ķiršu zapti -krāsai. Ņāmmm, tik jāizdomā, kur iet aizlienēt mikseri uz vienu vakaru. :)

    14/01/2010 at 15:20
    • Kni saka:

      Es pati sevi sakārdināju ar šo domu… ja man nebūtu sestdien paredzēta plastikas nodarbība un man būtu vairāk naglosķi iekšā (lai atteiktu meitenei, kas nāks mācīties), tad es zvanītu omei un teiktu, lai vāra tik augšā, būšu ciemos! Bet neko, pasapņos…

      14/01/2010 at 15:24
  • tincii saka:

    klau, varbūt šo es varētu ieēst? Nav gan, no kā vārīt, bet nu… Šobrīd šņukstu un domāju, ko tādu nekožamu lai iedabū pa puscm spraudziņu mutē…

    15/01/2010 at 11:25
    • Kni saka:

      Man domāt, draudziņ, ka Tev tagad uz tumītēm un putriņām jādzīvo =( Viena cita šitai lietai jau ir izgājusi cauri un mani apgaismoja, kā šādās reizēs notiek ar pārtikas uzņemšanu. Neko optimistisku Tev pateikt nevaru.

      15/01/2010 at 11:39

Leave a Reply to rudu Cancel reply