Ilgāku laiku ejot jau ierasto kulināro taku, ļoti reti parakstījos uz eksperimantiem. Nezinu, vai it kā baidoties, vai kā citādi sevi iegrožojot, bet uz receptēm vien raudzījos, viegli pamājot galvu, ka tas noteikti ir gardi, bet ne jau nu pa manam katliņam.
Vienu dienu, kas ir kādu krietnu brīdi atpakaļ, tomēr saņēmos – chili con carne/sin carne. Čili sautējums ar gaļu vai bez gaļas.
Sapirkusi visas sastāvdaļas, kuru nebija maz, ķēros pie darba un neapjautu, cik ļoti nesagatvojusies patiesībā esmu. Pirmā mācība bija rokā – sastāvdaļas pirms gatavošanas jāsagatavo, saliekot visu pa bļodinām, lai karsti ietu katliņā, ne virtuvē uz galda.
Sastāvdaļas:
* 1 bundža sarkano pupiņu (pēdējā reizē atvēzējos un pupiņas nopirku tirgū, atstājot uz nakti izmērcēties. Vai nu man vienkārši nepaveicās, vai nu tās bija spītīgākās pupiņas, kādas man nācies satikt. Nevēlējās kļūt mīkstas. Tikai pēc krietna laika mazliet padevās.)
* 1 bundža turku zirņu (arī šeit nopirku sausos turku zirņus un atstāju uz nakti mirkt ūdens peldē. Izvārījās brīnišķīgi, tā pat darīt ir labāk.)
* 2 – 3 burkāni
* 2 sīpoli un ķiploks
* daži seleriju kāti (te nu ir tā, ka šos mēdzu aizstāt vai nu ar selerijas sakni, vai arī ar puravu. Jāteic, ka mēdzu variēt ar sastāvdaļām, paturot nemainīgas galvenās sastāvdaļas.)
* tomāti (izmantoju konservētus mizotus tomātus)
* lēcas
* 1 paprika
* 1 čili pipars (noteikti, ka var ņemt arī vairāk, viss atkarīgs no tā, cik negants ir tas ugunīgais pūķis, kas dzīvo jums iekšā.)
* garšvielas
* kanēlis
* kumīns (romiešu ķimenes)
* kajēnas pipari
* paprikas pulveris
* sāls
* lauru lapas
Lēcas, par kurām es periodiski aizmirstu. Aizmirsu arī šajā reizē, par laimi, tikai fotografēšanas brīdī.
Un top sautējums:
Kā jau iepriekš teicu, sagatavojieties. Patiešām salieciet visas sastāvdaļas pa bļodiņām, lai pavisam ērti tās secīgi varētu bērt katlā. Jā, jums būs vajadzīgs paliels katls.
Lai tā deju grīda labāk slīdētu, tā teikt, katliņā ielej olīveļu, kurā savukārt tiek apcepti sasmalcināti sīpoli un seleriju kāti (vai puravi). Piešauj uguni, proti, katlā pievieno čili. Ja sautējumā ieplānota gaļa, tad nākamā rindā pēc čilī ir tā. Ja nav, liek klāt visas augstāk minētās garšvielas, no katras dozējot pa pustējkarotei. Kumīnu vienmēr pielieku dāsnāk. Kanēli arī, bet, kā zināms, tas pēc saimnieces/saimnieka ieskatiem. Korim pievienojas sasmalcināti ķiploki un pēc brīža seko arī sarīvētie burkāni. Viss skaisti tiek samaisīts un turpina sautēties, kad ar karstiem tvaikiem jau katlā esošie uzgavlilē lēcām, tomātiem (ar visu sulu), pēc tam arī turku zirņiem un pupiņām. Ja ir sajūta, ka korim slāpst, var pievienot vienu līdz divas krūzes ūdens.
Tā, katla diriģent, tagad varēs atpūsties, jo viss jāsautē kādu stundu, ik pēc 10 minūtēm visu apmaisot. Šajā brīnišķīgajā video, kurš bija mans pavadonis pirmajā reizē, saka, ka jāpavāra 10 – 20 minūtes bez vāka, lai sabiezē, bet šo es ne reizi neesmu darījusi.
Sautējumu pasniedz ar svaigiem zaļumiem, jā, tā var būt kinza (pat ieteicams) un pāri tam visam uzspiež nedaudz laima sulas. Derēs arī citrons. Ja šķiet, ka neesat gluži asu sautējumu cienītāji, tad līdzsvaram ļoti labi der sagriezti svaigi gurķi ar piparmētrām un skrābo krējumu. Kā ugunsgrēka slāpēšanas mērcīte.
Ja vakardienu var nodēvēt par ballīti, tad šodien mieloties ar ko tik sātīgu ir pat vēlams.
Lai silti un gardi!
Burvīgi ilustrēta recepte :) Un tagad oficiālais ielūgums – kad esi mūsu pusē – nāc ciemos nogaršot chilli vira kunga izpildijuma :) un – ja, vins tiesam ta dara, ka saliek visu pa blodinam + tur ir ari mans added value, jo parasti sastavdalu griesana un savagatvosana ir mana zina :) groetjes, S
Paldies! Un paldies par ielūgumu! Kā man patīk cilvēki, kuriem garšo ēst :)
Pirmajā reizē es biju katastrofa, jo iedomājos, kamēr cepsies tas, izdarīšu to, bet tas cepās pārāk ātri, virtuve ārprātā, dakšiņas un naži ģībst. Finālā, protams, bija garšīgi, bet, jā, mācība bija rokā. Tagad es tā daru visam, kad gatavoju.
+ piedalīties griešanas procesā ir ļoti svarīgi.
Viss, man tagad gribas ēst.
Reiz mani tā sakoda čili, ka no tā izvairos, bet viss pārējais der :)
Mhm, Kni! Bija ļoti gards tas čili miklslis un visa māja smaržoja! Nesaprotu, kāpēc es vēl neesmu tādu uzmargojusi?
Eju ecēt ledusskapi, kur man tās sastāvdaļas palika?
Es ceru, ka visi ir veseli ēduši! Auksts tomēr.
TU IEDVESMO! – skaisti rakstīt, skaisti izmantot savu rokrakstu, skaisti gatavot un vēl skaistāk fotogrāfēt. esmu pilna sajūsmas un iedvesmas! :)
Paldies, Elīna! Savukārt mani iedvesmo šādi vārdi. Mīļš paldies par atzinīgiem vārdiem!