Svētki beigušies, kāds varbūt domā par atslodzes dienām, bet kādam vēl kuņģa nostūrī pēc Jaunā gada sagaidīšanas spiež. Tā arī nekad neesmu sapratusi to svētku pārēšanās fenomenu, jo rodas sajūta, ka gada garumā visi turēti badā, un tad vienā brīdī beidzot atļauts ēst. Tagad! Lēnām un regulāri ēdot, negausība nerodas. Lai kā tur būtu, nav ko atslābt.
Vieta, kuru draugi raksturojuši kā mājīgu un bez “vipendroniem”.
Kafejnīca “Pasēdēt”.
Vietā, kur kādreiz dzimusi vēsture, notikušas karstākās pilsētas ballītes un dejas, vieta, kura kādreiz bija labi zināmais “Sarkans”, šodien tiek dēvēta par “Pasēdēt”. Omulīga kafejnīca ar krāsainu interjeru, jo pelēki krāsoto iestādījumu Rīgā patiešām jau pietiek, vieta, kurā pulcējas jauni cilvēki pabrokastot, papusdienot, pavakariņot, vai vienkārši iemalkot kādu dzērienu vai alu, lai paralēli apspriestu sev svarīgās lietas. Kāds pie galdiņa iekārtojis sev biroju, bet kāds cits vienkārši lasa grāmatu. Patīkami rosīga un dzīva gaisotne, kuru vakaros veiksmīgi papildina pieklusinātais un visnotaļ intīmais apgaismojums.
Salīdzinoši nesen tikuši pie jaunām un atraktīvām ēdienkartēm, “Pasēdēt” ir spējīgi pabarot gan viegli izsalkušos, gan tādus, kas atvēzējušies vilkam, gan arī tādus, kuri gaļai teikuši ardievas. Kā smej, desertu sadaļu uzlikuši uz tumši tirkīzzila fona, saldos rakstot ar melniem burtiem. Nezinu, vai tas tāpēc, lai pie saldā tiktu tikai acīgākie, vai arī tāpēc, ka viesmīļiem labpatīkas aprunāties, vai arī tāpēc, ka saldumi it kā esot kaitīgi.
Kas attiecas uz ēdienu, tad.. pat nezinu, ar ko lai sāk. Vai ar to, ka tas ir garšīgs, vai ar to, ka porcijas, manuprāt, dažiem ēdieniem ir pārlieku lielas. Nepārprotiet, varu un spēju daudz ēst, taču kafejnīca sev tādā veidā pati triec kājā dakšiņu, proti, ja šis gardais ēdiens tiku pasniegts mazliet mazākās porcijās (kas ļautu arī mazliet pazemināt cenu), viesim tiktu dota iespēja vēlēties apēst vēl kaut ko, taču pateicoties izmēram, pat gribot, vēderā vietas ir tikai tik, cik kafijai. Protams, protams, var vienu porciju sadalīt uz diviem, kaut vai uz trim, taču gaumes pat draugu starpā mēdz ļoti atšķirties, un viss rezultējas ar to, ka trešdaļa no ēdiena paliek uz šķīvja. Kāpēc gan mūsdienu ekonomiskajos apstākļos mest laukā ēdienu, kurš turklāt ir ļoti labs, ja vienkārši varētu dozēt mazāk.
Nākamais, kas varētu pārsteigt, ir neparastie trauki. Tā nu tieku pie šokolādes fondanta ar saldējuma bumbiņu, kas attiecīgi servēts teju vai uz neliela izmēra skrituļdēļpaskata balta šķīvja. Tāds bērnu snovborda dēlītis tas noteikti arī varētu būt. Visnotaļ iespaidīgs skats, kas ļauj kādu brīdi papriecāties acīm, pirms vēdera saldās puses aplaimošanas.
Viss vienkārši. Vieta ir patiešām jauka, iespējams, nenovērtēta, un kādas mazās dzīres (kaut vai pusdienu veidā) tur patiešām var doties nosvinēt.
Lai iet labumā!*
Adrese: Stabu iela 10/2, Rīga.
Darba laiks:
P. – C. 11:00 – 23:00
Piektd. 11:00 – …
S. 12:00 – …
Sv. 12:00 – 22:00
*Katrs savu labumu izvēlas pats.